Kul-tur til Madland

Kul-tur til Madlandsheia og dagsturhytta

Årets første Kul-turtur i Gjesdal hadde dagsturhytta på Madland som mål. 25 friskinger av begge kjønn møtte opp på den øverste parkeringsplassen på Madland 27. juni kl 9 i lett duskregn. Turlederne fra Gjesdal var denne gang Harry Breiland og Erling Gundersen. Sistnevnte skulle holde orden på troppen, mens Harry skulle øse av sine kunnskaper om forgangne tiders bruk av området både innen sauedrifting, annen utfart og sportslige aktiviteter.

Fossen langs veien opp det første strekket ga tydelig melding om at de siste dager og netter var blitt avløst fra dagevis med tørke til mange titalls mm med regn.

På veien innover tok vi en avstikker mot Maribakken der Harry kunne fortelle om at nærmere tyve tusen sau til sammen var blitt gjeta fra Ålgård via Madland og Maribakken og videre til Gilja, Byrkjedal og til Sirdal i mer enn 100 år helt fram til 1953. Maribakken var et av de faste kvilestedene før veien gikk videre over det berykta Madlandsfjellet. Vi besøkte den gamle hedleren i lia der mangfoldige gjetere tilbrakte nettene på veien både til og fra Sirdalsheiene. Her hadde nedbøren de siste dagene virkelig satt sine spor. For to flomstore bekker måtte krysses med riddersprangliknende hopp tvers over bekken. De aller fleste kom seg velberga over, men uansett skotype så ble nok alle klissvåte. Men hva gjør vel det for turvante folk!

Videre gikk turen til dagsturhytta. Regnet hadde omsider gitt oss fred, men stien var likevel et bekkeløp ganske mange plasser.

Noen rastet innendørs mens andre spiste nistepakken i trappetrinnene ute. Åna ved utløpet til Fisketjønn ble inspisert og dommen var at den ikke lot seg krysse av gjengen vår denne dagen. Så gikk turen tilbake et stykke på nordsiden av vassdraget til vi krysset bekken på brua ved utløpsosen av Heimre Fisketjønn og gikk over til Sirdalsloen. Her fortalte Harry om de idrettslige aktivitetene som foregikk i Madland sin storhetstid som vinterutfartsted på 1950 til 1970-tallet. Vi beskuet hyttene til tidligere Skiforeningen (nå Speiderhytte) og Røde Kors, samt hoppbakken og slalombakken. Området var jo fritt for trær på den tiden. Nå er det bjørka som har overtatt dalsidene. Heldigvis traff vi på noen få sauer, så litt beites det fremdeles i området.

Fra Sirdalsloen gikk turen tilbake til parkeringsplassen. Selv om turen hadde tatt hele fire og en halv time og vi hadde tilbakelagt 7,2 km hørte vi bare godord fra gjengen som hadde vært med. Inntrykket vårt var at på tross av det våte terrenget så hadde folk kost seg på turen. På oppfordring fra Kjell Martin Ravndal ble turen avslutta med allsang. Et vers av «La oss la oss leve for hverandre» ljomet mellom fjellene før vi alle satte bilturen hjemover.


2024 © Gjesdal frivilligsentral